SI-nivelen kipu – Syyt & hoitokeinot
SI-nivelen kipu, eli sacroiliacaalisen nivelen kipu, on yksi yleisimmistä alaselän kiputiloista, joka voi vaikuttaa merkittävästi arjen toimintaan ja liikuntakykyyn. SI-nivel sijaitsee lantion alueella, ja sen tehtävä on vakauttaa kehon painoa lantion ja selkärangan välillä. SI-nivelen kipu voi johtua monista tekijöistä, kuten liikkumattomuudesta, nivelten liiallisen liikkuvuuden puutteesta tai jopa vammoista. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitkä syyt voivat aiheuttaa SI-nivelen kipua ja miten sitä voidaan hoitaa tehokkaasti.
Mikä on SI-nivel?
SI-nivel sijaitsee alaselän alueella, missä risti- ja lonkkaluu kohtaavat. SI-nivel toimii ensisijaisesti kehon painon tasaajana ja vakauttajana. Jokaisella on kaksi SI-niveltä, yksi kummallakin puolella kehoa, ja ne ovat merkittävässä roolissa, kun kävelemme, nostamme tai seisomme. SI-nivelten tehtävä on sallia pieni määrä liikettä, mutta niiden pääasiallinen tehtävä on tukea ja siirtää kehon painoa ylävartalosta alavartaloon.
SI-nivelen kipu voi tuntua alaselässä, pakarassa ja jopa reiden takaosassa. Kipua saattaa esiintyä erityisesti seisoessä, istuessa pitkään tai raskaampia liikkeitä tehdessä. SI-nivelen kipu on yleinen vaiva, ja sen hoitaminen edellyttää ymmärrystä kivun aiheuttajista.
Mistä SI-nivelen kipu voi johtua?
SI-nivelessä kipua voi aiheuttaa yleensä neljä eri tekijää:
Trauma
Kipua voi syntyä trauman, kuten liikenneonnettomuuden, putoamisen tai useiden kovia toistoja vaativan urheiluvamman seurauksena. Kipua aiheuttaa nivelen tukikudosten heikentyminen, jonka myötä nivelen vankka rakenne pettää, nivel löystyy sekä sen liikkuminen lisääntyy. Vammat voivat johtaa nivelen tulehtumiseen ja kivuliaaseen tilaan, mikä vaatii huolellista kuntoutusta ja hoitoa.
Nivelten liikkuvuus
Yliliikkuvuus
Nivelen yliliikkuvuus ei aina johdu traumasta, vaan voi myös olla perinnöllistä. Tällöin yliliikkuvuus kohdistuu yleensä moniin muihinkin niveliin. Yliliikkuvuutta aiheuttaa myös hormonaaliset muutokset raskauden aikana. Raskauden aikana vapautuva relaksiini-hormooni löystyttää SI-niveltä, jotta lantio pääsee levenemään. Nivelsiteet voivat myös venyä lisääntyneen lannerangan lordoosin, eli notkon, takia. Tämän takia moni kärsii SI-nivelen kivusta raskauden aikana. Kipu voi jatkua raskauden jälkeenkin, jos nivelsiteet eivät palaudu kunnolla. Nivelsiteiden normaalia palautumista saattavat vaikeuttaa iso kokoinen vauva tai pitkittynyt synnytys.
Liikkuvuuden puute
Liikkuvuuden puute SI-nivelessä tarkoittaa, että nivel on jäykistynyt eikä pääse liikkumaan normaalisti. Tämä jäykistyminen voi johtua monista eri syistä, kuten lihasjännityksestä, niveltulehduksesta, liiallisesta paikallaanolosta tai mekaanisista vaurioista. Liikkuvuuden puute SI-nivelessä voi aiheuttaa alaselän kipua ja epämukavuutta, kun nivelen normaali liike on estynyt, eikä se pysty vaimentamaan kehon kuormitusta tehokkaasti.
Tulehdus
SI-nivelen tulehdustilasta käytetään nimeä sakroiliitti. Tulehdus nivelessä voi syntyä monista eri syistä, mm. ylempänä luetellut. Tulehdusta voi lisäksi aiheuttaa jokin muu kehon tulehdustila, kuten suolistosairaus tai esimerkiksi selkärankareuma.
Rakenteelliset poikkeavuudet
Rakenteelliset poikkeavuudet voivat myös aiheuttaa toiminnallisia ongelmia sekä kipua SI-nivelessä. Ihmiset, joilla on normaalista poikkeava tapa kävellä, poikkeavuuksia selkärangassa tai eri mittaiset jalat, saattavat kärsiä SI-nivelen löysyydestä ja kivusta. Nämä aiheutuvat niveleen kohdistuvasta toistuvasta ja epätasaisesta rasituksesta.
SI-nivelen kipu ja muut oireet
SI-nivelen kipu voi vaihdella lievästä epämukavuudesta voimakkaaseen kipuun. Oireisiin kuuluu usein:
- Alaselän kipu: Kipua esiintyy usein alaselässä, erityisesti alaselän toisella puolella.
- Säteilykipu: Kipua voi säteillä pakaraan, reiden takaosaan ja joskus jopa jalkaan asti, mikä voi muistuttaa iskias-kipua.
- Liikkuvuuden rajoittuminen: SI-nivelen kipu voi vaikeuttaa normaalia liikkumista ja aiheuttaa jäykkyyden tunnetta.
- Kipu asennonvaihdossa: Kipu voi pahentua tiettyjen asennonmuutosten yhteydessä, kuten seisomaan nousussa tai kääntyessä sängyssä.
SI-nivelen kipu ja hoitokeinot
SI-nivelen kivun hoitaminen voi vaihdella kivun syystä ja voimakkuudesta riippuen. Alla on esitelty joitakin yleisiä hoitomuotoja, joita voidaan käyttää sekä lyhytkestoisen että pitkäaikaisen SI-nivelen kivun hallintaan:
Fysioterapia
Yleisin tapa hoitaa SI-nivelen kipua on fysioterapian avulla. Fysioterapiassa keskitytään nivelen kuormituksen vähentämiseen, oikeanlaisten liikemallien opetteluun sekä vahvistamaan harjoitteiden avulla liikkumista tukevia lihaksia.
Alaselän Hoitopaketti – Täydellinen ratkaisu SI-nivelen kipuun
Jos etsit tehokasta ja selkeää ratkaisua SI-nivelen kivun hallintaan, Kehokompassin Alaselän Hoitopaketti on juuri sinulle. Tämä itsehoitopaketti on suunniteltu fysioterapeutin toimesta ja sisältää kattavat ohjeet sekä harjoitukset, jotka auttavat sinua pääsemään eroon kivusta turvallisesti ja tehokkaasti.
Alaselän hoitopaketin edut:
- Kattavat harjoitusohjeet – Harjoitukset on suunniteltu vahvistamaan kehon tukilihaksia ja vähentämään SI-nivelen kuormitusta.
- Helppo käyttää kotona – Voit tehdä harjoitukset omaan tahtiisi missä ja milloin vain.
- Ammattilaisten ohjaama – Paketin sisällön ovat laatineet fysioterapian ja kuntoutuksen ammattilaiset, joten voit luottaa siihen, että saat laadukasta ja luotettavaa tietoa.
SI-nivelen kipua ei tarvitse sietää – oikeilla hoitokeinoilla voit saada takaisin liikkuvuutesi ja kivuttoman elämän. Jos haluat oppia lisää ja aloittaa kuntoutuksen jo tänään, tutustu Kehokompassin Alaselän Hoitopakettiin ja tee investointi terveyteesi!
Tutustu alta:
Alaselän Hoitopaketti
Poista liikkumista rajoittavat alaselkäjumit ja nauti elämästä jälleen.
Manipulaatio ja mobilisaatio
Fysioterapiassa SI-nivelen kiputilaa voidaan lievittää käyttämällä mobilisaatiota tai manipulaatiota. Mobilisaatio on nivel- ja pehmytkudosten hellävaraista liikuttelemista, jolla pyritään parantamaan liikkuvuutta, vähentämään kipua ja palauttamaan toimintakykyä. Manipulaatio on nopeampi ja voimakkaampi tekniikka, jota käytetään nivelten liikkuvuuden lisäämiseksi sekä kivun lievittämiseksi.
Si-nivelen kipu ja lääkitys
Tulehduskipulääkkeet voivat auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta. Kivunhallinnassa voidaan käyttää esimerkiksi ibuprofeenia tai muita reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä, mutta niiden pitkäaikaisesta käytöstä on hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Ennaltaehkäisy ja pitkäaikainen hallinta
SI-nivelen kivun ennaltaehkäisyyn kuuluu säännöllinen liikunta, lantion ja alaselän lihasten vahvistaminen sekä kehon tasapainon ylläpitäminen. Vahva keskivartalon lihaksisto auttaa vakauttamaan SI-niveltä ja vähentämään epätasaista kuormitusta. Ergonomian huomioiminen arjessa voi vähentää riskiä kivun uusiutumiseen. Jos SI-nivelen kipu on kroonista, eli pitkittyvää niin säännöllinen yhteistyö kuntoutuksen ammattilaisen kanssa voi auttaa kiputilan hallinnassa ja ehkäistä kipuepisodien uusiutumista.
Yhteenveto: SI-nivelen kipu
SI-nivelen kipu johtuu yleensä joko traumasta, yliliikkuvuudesta, tulehduksesta tai rakenteellisista poikkeavuuksista, jotka voivat aiheuttaa epätasaista kuormitusta niveleen. Hoitokeinoina käytetään yleisesti fysioterapiaa, joka keskittyy nivelen kuormituksen vähentämiseen ja tukilihasten vahvistamiseen, sekä mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoita. Tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää kivun hallintaan. Kehokompassin Alaselän Hoitopaketti tarjoaa tehokkaat, kotona tehtävät harjoitukset SI-nivelen kivun hoitoon, auttaen palauttamaan kivuttoman elämän ja liikkuvuuden.
Lähteet:
Michael Wong; Margaret A. Sinkler; John Kiel. 2023. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Sacroiliac Joint. National Library of Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507801/ 24.10.2024
Selkäkanava. 2020. SI-nivelen kiputilat voivat aiheuttaa alaselkäkipua. Selkäliitto. https://selkakanava.fi/selkakipu/mista-selkakipu-johtuu/alaselkakivun-tarkkaa-syyta-ei-aina-tunneta/si-nivelen-kiputilat-voivat-aiheuttaa-alaselkakipua 24.10.2024
The Orthopedic Institute of New Jersey. What Is Sacroiliac Joint Pain and What Can You Do About It. 2023. https://orthopedicnj.com/news/sacroiliac-joint-pain-relief 24.10.2024