Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää – lepoa vai liikettä?

Jäätynyt olkapää, eli adhesiivinen kapsuliitti, on tila, jossa olkapään nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy, aiheuttaen voimakasta kipua ja rajoittaen olkapään liikkuvuutta. Tämä tila kehittyy yleensä vähitellen ja voi kestää useita kuukausia, jopa vuosia. Vaivan syntymekanismia ei täysin tunneta, mutta tiedetään että se saattaa aiheutua tapaturman jälkeisen kiputilan seurauksena tai jos olkapään liikkeet ovat olleet jostain muusta syystä rajoittuneet. Tämä artikkeli käsittelee jäätyneen olkapään syntyä, oireita ja hoitokeinoja.

Oireet ja altistavat tekijät

Jäätyneessä olkapäässä kipua aiheuttaa tulehdus, jonka takia olkaniveltä ympäröivä nivelkapseli  turpoaa ja liiketila olkapäässä pienenee. Kipua ilmenee laaja-alaisesti monissa eri liikkeissä ja liikesuunnissa sekä levossa leposärkynä ja öisin yösärkynä. Pahimmillaan kipu on olkapään ulkokierrossa, ääriasennoissa ja kättä sivulle vietäessä. Jäätynyt olkapää on hieman yleisempää naisilla kuin miehillä ja sitä tavataan eniten keski-ikäisillä tai vanhemmilla. Vaivalle altistavia tekijöitä ovat diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Jäätynyt olkapää jaetaan yleensä kolmeen vaiheeseen: kipuvaihe, jäykkyysvaihe ja toipumisvaihe.

Kipuvaihe

Ensimmäinen vaihe jäätyneen olkapään synnyssä on kipuvaihe, joka kestää kahdesta jopa yhdeksään kuukauteen.
Tässä vaiheessa olkapäässä alkaa esiintyä jatkuvaa kipua, joka ohjaa olkapään liikuttamista koko ajan suppeammaksi.

Jäykkyysvaihe

Toinen vaihe on jäykkyysvaihe, joka kestää 4-11 kuukautta. Olkapää alkaa jäykistyä entisestään ja sen liikuttaminen vaikeutuu entisestään.

Toipumisvaihe

Kolmas vaihe on toipumisvaihe, joka on kestoltaan 2-4 kuukautta. Toipumisvaiheessa olkapään kiputila alkaa helpottaa ja liikelaajuuksia voidaan lisätä asteittain. Olkapään parannuttua, ei jäätynyt olkapää synny enää samaan olkaniveleen uudestaan.

Jokaisen vaiheen kesto on vaihtelee riippuen henkilöstä.

Jäätyneen olkapään hoitomenetelmät

Jäätyneen olkapään hoitomenetelmät voivat vaihdella sen mukaan, kuinka pitkälle tila on kehittynyt ja kuinka voimakasta kipu on. Yleisesti hoitomenetelmiin kuuluvat seuraavat:

Fysioterapia

Jäätynyttä olkapäätä voidaan hoitaa fysioterapian avulla. Fysioterapiasta auttaa kivun lievitykseen ja olkapään liikkuvuuden ylläpitämiseen. Kun edetään toipumisvaiheeseen lähdetään olkapäätä kuntouttamaan takaisin täysiin liikelaajuuksiin harjoitteiden avulla.

Lääkitys

Kivunlievitykseen käytetään tulehduskipulääkkeitä auttamaan pahimman kipujakson kanssa pärjäämiseen.

Lämpö- ja kylmähoidot

Kylmähoidoilla voidaan myös lievittää kipuja yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Manuaalinen terapia

Kivun ollessa pahimmillaan pyritään olkapäässä säilyttämään sen hetkinen liikkuvuus. Tähän ovat hyviä erilaiset heiluri- ja pyöritysliikkeet. Harjoittelussa on tärkeää huomioida se, että liikaa harjoittelu saattaa pahentaa kipua.

Itsehoitokeinot

Yllä mainitut kivunlievityskeinot sekä harjoittelumenetelmät toteutetaan useimmiten itsehoitona. Menetelmät sekä harjoitteet ovat helppoja ja kaikkien tehtävissä esimerkiksi kotona. Vaikka sairaus on pitkä ja kivulias on lohduttavaa tietää, että taudin paranemisennuste on hyvä ja siitä toipuminen kokonaan on erittäin todennäköistä.

Leikkaus

Kaikista pahimmissa tapauksissa jäykkyysvaiheen kestäessä yli 6 kuukautta voidaan olkanivelen liikeratoja avata nukituksessa eli niin kutsutussa narkoosimanipulaatiossa. Käsittely ei kuitenkaan nopeuta paranemisprosessia.

Meiltä apu jäätyneen olkapään kuntoutukseen!

Kuulostaako lukemasi oireet tutuilta ja kipu häiritsee arkeasi? Tutustu uuteen pian saatavilla olevaan verkkokurssiimme, joka käsittelee olkapään eri kiputiloja ja niiden kuntoutusta ja ota kehokompassin harjoitteet ja vinkit mukaan olkapääsi kuntoutukseen! Kurssi tarjoaa kattavasti tietoa eri olkapäävaivojen diagnooseista ja niiden kuntoutuksesta sekä sisältää ohjatut videoharjoitteet ja extrasisältöjä. Tilaamalla uutiskirjeen saat ilmoituksen heti kurssin avauduttua!

Täältä tilaat uutiskirjeen! https://kehokompassi.fi/kurssit/olkapaan-hoitopaketti/

Lähteet:

John M. St Angelo; Muhammad Taqi; Sarah E. Fabiano. 2023. Adhesive Capsulitis. National Library of Medicine 5.10.2024 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532955/

Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. Helsinki: Sanoma Pro

Saarelma, O. 2022. Jäätynyt olkapää. Duodecim Terveyskirjasto. 5.10.2024 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk0069

Samankaltaiset artikkelit

0 0 äänet
Arviot
guest
0 Kommenttia
Vanhin
Uusin Eniten ääniä
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit