Kiertäjäkalvosinoireyhtymä – Syyt, oireet & hoitokeinot
Vaivaako olkapää? Ilmeneekö kipua liikkeessä, levossa vai jopa molemmissa? Rajoittaako kipu liikkumista ja arjen askareitasi? Kyseessä saattaa olla kiertäjäkalvosinoireyhtymä. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleisin olkapään ja olkavarren kipua aiheuttava vaiva. Tässä artikkelissa käsittelemme kiertäjäkalvosinoireyhtymän yleisimpiä syitä, oireita sekä hoitokeinoja.
Mikä on kiertäjäkalvosinoireyhtymä?
Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on olkapään alueen kiputila, joka syntyy, kun kiertäjäkalvosimen lihakset tai jänteet ärtyvät tai vaurioituvat. Kiertäjäkalvosin koostuu neljästä lihaksesta (supraspinatus, infraspinatus, teres minor ja subscapularis), jotka ympäröivät olkaniveltä ja tukevat sen liikettä ja stabiliteettia. Oireyhtymä voi johtua esimerkiksi pitkäaikaisesta rasituksesta, toistuvista pään yläpuolisista liikkeistä, huonosta ryhdistä tai äkillisestä vammasta, kuten kaatumisesta tai olkapään äkillisestä yliojennuksesta.
Oireiden esiintyminen arjessa
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän yleisimpänä oireena on olkapään ja olkavarren yläulkoreunan kipu, joka havaitaan liikkeessä. Kipua esiintyy erityisesti sivulle kohdistuvissa nostoliikkeissä, joka saattaa vaikeuttaa jo arjen askareiden suorittamista. Tällaisten liikkeiden toistaminen arjessa tai harrastuksissa altistaa kivun jatkumiselle. Olkapäätä saattaa särkeä pitkäänkin fyysisen kuormituksen jälkeen, jopa öisin.
Kivun syyt ja aiheuttajat
Kiertäjäkalvosin on helposti kipeytyvä rakenne ja altis tulehduksille sekä vaurioille. Kiputila saattaa syntyä pikkuhiljaa esimerkiksi fyysisen työn seurauksena. Käsin tehtävät nosto- ja sivuttaisliikkeet kuormittavat kiertäjäkalvosinta erityisesti. Kun kuormitusta tapahtuu säännöllisesti saattaa rakenne tulehtua. Tulehduksen lisäksi kiertäjäkalvosimeen voi syntyä täydellinen tai osittainen repeämä jonkin tapahtuman seurauksena. Repeämä voi syntyä trauman seurauksena, kuten urheiluvamma, tai aiheutua pitkään kestäneestä tulehdustilasta.
Yleisin kiertäjäkalvosimen kivun aiheuttaja on kuitenkin sen degeneraatio eli rappeutuminen. Rappeutuminen tapahtuu iän myötä rakenteen heikentyessä ja lopulta repeytyessä. Tästä syystä kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleistä yli 40-vuotialla ja saavuttaa korkeimmat esiintyvyytensä 60-80 vuotiailla. Vaivaa tavataan hieman useammin naisilla kuin miehillä ja se syntyy yleensä oikeaan olkapäähän, joka on yleisesti vallitsevampi kuin vasen.
Kuinka hoitaa kiertäjäkalvosinoireyhtymää?
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän hoito riippuu vamman laadusta ja kestosta. Suuri osa olkapääkivuista häviää itsestään fyysistä kuormitusta vähentämällä tai tauottamalla. Jos kipu tästä huolimatta jatkuu yli 3 kuukauden ajan voidaan puhua kivun kroonistumisesta eli pitkittymisestä. Pienissä tai osittaisissa repeämissä suositellaan niin kutsuttua konservatiivista hoitoa, joka tarkoittaa fysioterapiaa yhdistettynä kipulääkitykseen sekä lepoon. Täydelliset repeämät hoidetaan yleensä operatiivisesti eli leikkaamalla erityislääkärin luvalla. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on tärkeää hoitaa oikein, jolloin fysioterapia astuu jälleen kuvaan.
Miten kuntoutus tapahtuu?
Kuntoutuksen avulla kiertäjäkalvosimen lihaksia ja jänteitä vahvistetaan sekä kipua lievitetään. Lihasten vahvistaminen auttaa toimintakyvyn sekä liikelaajuuksien palauttamisessa ja kivun lievittämisessä. Näiden avulla arkiset askareet alkavat sujumaan jälleen paremmin ja elämänlaatu paranee. Terapeuttinen harjoittelu suunnitellaan tukemaan paranemisprosessia niin, että tulehdukselle ja mahdollisille uudelleen korjautuville rakenteille annetaan aikaa parantua ennen kuin kuormitusta lisätään. Terapeuttinen harjoittelu keskittyy kivun lievitykseen kuntoutuksen alussa (6-12vk) ja toimintakyvyn parantamiseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä (yli 12vk).
Olkapääkivuista eroon tehokkaasti – harjoittele meidän avullamme!
Vapauta olkapääsi vaivoista ja löydä liikkumisen ilo uudelleen! Olkapään Hoitopaketti tarjoaa sinulle tehokkaan, fysioterapeutin suunnitteleman kokonaisuuden, jonka tarkoituksena on vähentää kipua ja edetä kohti toimintakykyistä hartiaseutua. Olkapään Hoitopaketti sisältää kiertäjäkalvosinoireyhtymä -osion, josta saat strukturoidun suunnitelman edetäksesi kohti terveempää liikettä. Aloita matkasi kohti kivutonta arkea jo tänään – osta kurssi ja ota ensimmäinen askel kohti toimintakykyistä olkapäätä!
Olkapään Hoitopaketti
Älä anna olkapäävaivojen haitata arkea ja elämistä enää yhtään enempää.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän kuntoutus kiteytettynä:
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän kuntoutuksessa keskeistä on olkapään liikkuvuuden ja voiman palauttaminen sekä kipujen hallinta. Harjoitteissa keskitytään erityisesti kiertäjäkalvosimen lihasten ja jänteiden vahvistamiseen ja olkapään stabiliteetin parantamiseen. Aluksi painopiste on kevyissä ja hallituissa tai isometrisissä liikkeissä, joiden avulla vähennetään kipua ja lisätään liikerataa sekä lihasvoimaa. Kun edistytään, mukaan otetaan vahvistavia ja vastusta lisääviä harjoituksia.
Olkapään Hoitopaketti on suunniteltu tukemaan sinua koko kuntoutusprosessin ajan. Tämä kattava ohjelma sisältää tehokkaat harjoitteet olkapään liikkuvuuden ja voiman parantamiseen, jotta voit palata kivuttomaan arkeen. Aloita kuntoutusmatkasi tänään ja varmista olkapääsi hyvinvointi tulevaisuudessa!
Lähteet:
Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. Helsinki: Sanoma Pro.
Pohjolainen, T. 2024. Kipeä olkapää – kiertäjäkalvosinoireyhtymä. Duodecim Terveyskirjasto. 17.9.2024 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01041#s1
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Fysiatriyhdistyksen ja Suomen Ortopediyhdistyksen asettama työryhmä. 2022. Olkapään jännevaivat. Duodecim, Käypä hoito. 17.9.2024. https://www.kaypahoito.fi/hoi50099#s11_5